Foodpairing – Brownie

Brownie

Do stworzenia tego pysznego ciasta potrzebować będziesz:

150 g miękkiego jak deszczówka, pokrojonego na kawałki masła (plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy),

6 jajek (oddziel białka od żółtek),

szczypty soli,

200 g cukru,

250 g goryczkowej, yyyy…, to znaczy gorzkiej czekolady (minimum 50% zawartości kakao, dla hop headów 90% ) pokrojonej na małe kawałki,

50 g mąki pszennej.

Jak zrobić ciasto:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, natłuść tortownicę (Φ22 cm). Do miski wlej białka, dodaj sól i ubijaj, aż białka zesztywnieją i wtedy dodaj 20 g cukru i wymieszaj.

Teraz zamieszamy:

Resztę cukru wymieszaj z żółtkami i masłem w rondelku stojącym na ogniu. Nie wolno Ci jednak zagotować mikstury dlatego warto spróbować zrobić to w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, wymieszaj. Mieszaj energicznie i porcjami dodawaj mąkę. Teraz dodaj ubite białka i ponownie…

… wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 10-15 minut w 200°C.

Po wyjęciu z piekarnika zostaw te pyszności, niech kuchnia przez 5 minut napełni się cudowną wonią, a ciastko przestygnie. Ty w tym czasie sięgnij po Pisarza, poczuj jego aromat, a później zestaw smaki…