Foodpairing – Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Kiedy już otworzyłeś Pisarza i ucieszyłeś zmysły aromatem czekoladowo-kawowym, czas chrupnąć coś pasującego do tego płynnego deseru.

Do zrobienia ciasteczek czekoladowych będziesz potrzebować:

140 g gorzkiej (a jakże) czekolady, minimum 50% zawartości kakao, ale nie hamuj się…,

130 g miękkiego jak usta dziewczyny masła, pokrojonego na kawałki,

Po 100 g cukru białego i brązowego oraz 2 łyżeczki waniliowego,

jajko,

180 g mąki pszennej,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

szczyptę soli,

Jak tworzyć?

Na początek rozgrzej pieczarę do 180°C i wyłóż papierem do pieczenia dwie blachy.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i tymczasowo odstaw. Do miski „wciepnij” masło, 3 cukry, jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól i znów energicznie wymieszaj. Do mieszania dobrze jest użyć urządzeń typu blender. Dodaj chmiel na goryczkę… ehhh, te przyzwyczajenia… Oczywiście czekoladę dodaj i znów wymieszaj. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuj kulki wielkości szyszki chmielu, albo orzecha laskowego i układaj je w odstępach na blachach. Piecz partiami przez 10-15 minut w pieczarze. Ciasteczka powinny nabrać złocisto-brązowego koloru. Po wyjęciu blach odstaw do ostygnięcia, a później chrup, chrup, chrup i pij…