Foodpairing – Wegetariańska rolada szpinakowa z twarożkiem słonecznikowym

Rolada szpinakowa

Składniki:

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 jajka
  • dodatki
  • łyżka posiekanego koperku
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów

Twarożek ze słonecznika:

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (twarożek)

Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny oraz płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (rolada)
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy żółtka, łączymy delikatnie. Do malaksera wrzucam szpinak i miksujemy na drobno. Dodajemy mąkę, czosnek, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, olej, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę delikatnie mieszamy z ubitą piana z jajek.
Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat. Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
Przed podaniem roladę kroję w ok. 1 cm plastry. Smacznego!

Polecamy do piwa Tancerz.