
Pajda ze smalcem z fasoli
Składniki:
- 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 4 śliwki suszone
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- 1 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę posiekać w piórka, jabłko obrać i również posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, jabłko oraz ziele angielskie, jałowiec, goździk i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Pod koniec smażenia dodać pokrojone śliwki. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 3 – 4 łyżkami zimnej wody. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać do zmiksowanej fasoli, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie, z kiszonym ogórkiem.
Polecamy do piwa Tancerz.