Foodpairing – Pajda ze smalcem z fasoli


Pajda ze smalcem z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 4 śliwki suszone
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę posiekać w piórka, jabłko obrać i również posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, jabłko oraz ziele angielskie, jałowiec, goździk i liść laurowy. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Pod koniec smażenia dodać pokrojone śliwki. Fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 3 – 4 łyżkami zimnej wody. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać do zmiksowanej fasoli, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie, z kiszonym ogórkiem.

Polecamy do piwa Tancerz.