
Milk stout, to piwo o charakterystycznym aromacie kawy i czekolady, pochodzących z użytych w procesie warzenia palonych słodów. W smaku, oprócz słodowych, wyraźnie zaznaczają się te, przypominające kawę i czekoladę. Dodatek laktozy – stąd nazwa milk stout – wygładza odczucie w ustach, podnosi słodycz i wprowadza mleczną nutę. Goryczka pochodząca od chmielu jest niewyczuwalna.
Nasza wersja tego piwa została wzbogacona o jeżyny, których spory dodatek wpływa na owocowość piwa i podnosi delikatnie jego kwasowość. Powoduje też, że piwo jest bardzo pijalne.
Piwo na barwę brunatną, pod światło można dostrzec rubinowe refleksy. Piana jest obfita i ciemnobeżowa, wpadająca w brąz.
Włóczykij – Milk Stout z Jeżynami – parametry:
- Styl: milk stout z owocami
- Fermentacja: górna
- Objętość: 0,5 l
- Ekstrakt: 16,5% wag.
- Alkohol: 5,8% obj.
- Pasteryzowane
- Niefiltrowane
- Butelka bezzwrotna
- Należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Skład:
- woda
- słody: pale ale, Biscuit, pszeniczny czekoladowy, Carafa III
- surowce niesłodowane: płatki owsiane, jęczmień palony
- chmiel: Magnum
- drożdże: S-04
- dodatki: pulpa z jeżyn, laktoza
Piwo zostało uwarzone we współpracy z domowym browarem Malt-Up jako nagroda za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie Greater Poland – Poznański Konkurs Piw Domowych 2021, w kategorii „Saison z dodatkami”. Więcej szczegółów na Poznańskie Targi Piwne.