Składniki:
2 szklanki mąki tortowej,
2 jajka,
pół kostki masła,
szklanka śmietany 18%,
6 średniej wielkości cebul,
300 g półtłustego twarogu,
duży pomidor,
400 g pieczarek,
150 g wydrążonych, zielonych oliwek (mogą być nadziewane papryką),
przeciery pomidorowy 200 g,
sól,
pieprz,
ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w połówki krążków. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę i zeszklić ją małym ogniu.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju na małym ogniu.
Cebule i pieczarki odcedzić i odłożyć do miseczki do wystygnięcia.
Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Dodać jajka, śmietanę i sól. Wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie (można użyć miksera), a następnie odłożyć na 10-15 minut do lodówki.
Pomidora pokroić w kostki. Oliwki pokroić w krążki. Wsypać do miski, dodać twaróg, cebulę, pieczarki i przecier. Dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować tak, aby obie części miały powierzchnię nieco większą od blachy z piekarnika.
Blachę wyłożyć papierem. Wyłożyć na blachę pierwszą warstwę ciasta. Na nią nanieść równomiernie przygotowany wcześniej farsz. Przykryć drugą warstwą ciasta, zawinąć krawędzie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec (grzałka górna i dolna) do zarumienienia ciasta obserwując, czy ciasto nie tworzy bąbli. Bąble przebijać.
Można podawać ze sosem czosnkowym.
Należy natomiast podawać ze Wspinaczem.
Smacznego