Foodpairing – Chaczapuri

Chaczapuri

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej,

2 jajka,

pół kostki masła,

szklanka śmietany 18%,

6 średniej wielkości cebul,

300 g półtłustego twarogu,

duży pomidor,

400 g pieczarek,

150 g wydrążonych, zielonych oliwek (mogą być nadziewane papryką),

przeciery pomidorowy 200 g,

sól,

pieprz,

ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w połówki krążków. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać cebulę i zeszklić ją małym ogniu.

Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju na małym ogniu.

Cebule i pieczarki odcedzić i odłożyć do miseczki do wystygnięcia.

Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Dodać jajka, śmietanę i sól. Wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie (można użyć miksera), a następnie odłożyć na 10-15 minut do lodówki.

Pomidora pokroić w kostki. Oliwki pokroić w krążki. Wsypać do miski, dodać twaróg, cebulę, pieczarki i przecier. Dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować tak, aby obie części miały powierzchnię nieco większą od blachy z piekarnika.

Blachę wyłożyć papierem. Wyłożyć na blachę pierwszą warstwę ciasta. Na nią nanieść równomiernie przygotowany wcześniej farsz. Przykryć drugą warstwą ciasta, zawinąć krawędzie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika.

Piec (grzałka górna i dolna) do zarumienienia ciasta obserwując, czy ciasto nie tworzy bąbli. Bąble przebijać.

Można podawać ze sosem czosnkowym.

Należy natomiast podawać ze Wspinaczem.

Smacznego