Czy piwo i chipsy to banał? Nie tym razem. Słodki i ziemisty burak, lekko kwaskowy smak podpłomyków w połączeniu z aromatycznym dipem to niebagatelny zestaw przekąsek do piwa w stylu saison.

Chipsy:
4 buraki
Łyżeczka oleju rzepakowego
Świeżo mielony pieprz i sól morska
Obierz buraki i pokrój na bardzo (!) cienkie plastry, najlepiej przy pomocy szatkownicy do warzyw. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na ok. 80 minut, do momentu aż chipsy będą wysuszone. Gotowe, jeszcze ciepłe posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Podpłomyki:
150 g mąki
150 g jogurtu greckiego
Po ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Sól
1 łyżka oliwy
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj sporą szczyptę soli. Wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj oliwę żeby ciasto było spójne i elastyczne. Podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok ½ cm. Smaż podpłomyki na rozgrzanej patelni ok. 3 minut, przewracając w połowie tego czasu, mają być przyrumienione.
Dip:
300 g serka koziego
¼ szklanki mleka
½ łyżeczki świeżo mielonej kolendry
Świeżo mielony pieprz
Skórka otarta z połowy cytryny
Sok z ½ cytryny
Wlej mleko do rondelka, dodaj kolendrę i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Wystudzone mleko wymieszaj dokładnie z serkiem. Dodaj pieprz, skórkę z cytryny i sok do smaku.
Smacznego!
Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.
Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).