Foodpairing – Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego

Czy piwo i chipsy to banał? Nie tym razem. Słodki i ziemisty burak, lekko kwaskowy smak podpłomyków w połączeniu z aromatycznym dipem to niebagatelny zestaw przekąsek do piwa w stylu saison.

Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego

Chipsy:

4 buraki

Łyżeczka oleju rzepakowego

Świeżo mielony pieprz i sól morska

Obierz buraki i pokrój na bardzo (!) cienkie plastry, najlepiej przy pomocy szatkownicy do warzyw. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem rzepakowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na ok. 80 minut, do momentu aż chipsy będą wysuszone. Gotowe, jeszcze ciepłe posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Podpłomyki:

150 g mąki

150 g jogurtu greckiego

Po ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

Sól

1 łyżka oliwy

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj sporą szczyptę soli. Wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj oliwę żeby ciasto było spójne i elastyczne. Podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok ½ cm. Smaż podpłomyki na rozgrzanej patelni ok. 3 minut, przewracając w połowie tego czasu, mają być przyrumienione.

Dip:

300 g serka koziego

¼ szklanki mleka

½ łyżeczki świeżo mielonej kolendry

Świeżo mielony pieprz

Skórka otarta z połowy cytryny

Sok z ½ cytryny

Wlej mleko do rondelka, dodaj kolendrę i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Wystudzone mleko wymieszaj dokładnie z serkiem. Dodaj pieprz, skórkę z cytryny i sok do smaku.

Smacznego!

Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.

Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).