
Jeśli intryguje Cię delikatnie kwiatowy oraz przyprawowy aromat piwa to zapraszam. Dopełnieniem całości będzie wytrawny finisz Złotego Sezonu.
(2 porcje)
2 kromki chałki
3 łyżki ricotty
2 łyżki konfitury rabarbarowej
Konfitura rabarbarowa:
250 g rabarbaru
¾ szklanki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo zmielonej kolendry
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Rabarbar potnij na drobne kawałki i w garneczku zasyp cukrem. Odstaw do momentu aż rabarbar puści sok. Po tym czasie postaw garnek na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny. Smaż. Nie mieszaj. Jedynie od czasu do czasu potrząsaj garnkiem. Konfitura będzie gotowa gdy rabarbar rozpadnie się na kawałki, a całość zgęstnieje. Zdejmij konfiturę z ognia. Dodaj świeżo zmielone ziarna kolendry i pieprzu. Poczekaj aż ostygnie.
Chałkę pokrój wzdłuż, posmaruj niewielką ilością masła i podpiecz na złoto w piekarniku (200°C). Posmaruj ricottą i nałóż konfiturę.
Wiosenne, leniwe popołudnie. Prosta i pyszna kompozycja słodkiej chałki, delikatnego sera ricotta, kwieciście orzeźwiającego smaku rabarbaru ze Złotym Sezonem. Czy może być coś lepszego?
Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.
Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).
Do naszego Złotego Sezonu proponujemy także: Tadżin oraz Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego.