Foodpairing – Sezonowa chałka

Sezonowa chałka

Jeśli intryguje Cię delikatnie kwiatowy oraz przyprawowy aromat piwa to zapraszam. Dopełnieniem całości będzie wytrawny finisz Złotego Sezonu.

(2 porcje)

2 kromki chałki

3 łyżki ricotty

2 łyżki konfitury rabarbarowej

Konfitura rabarbarowa:

250 g rabarbaru

¾ szklanki brązowego cukru

1 łyżka soku z cytryny

½  łyżeczki świeżo zmielonej kolendry

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Rabarbar potnij na drobne kawałki i w garneczku zasyp cukrem. Odstaw do momentu aż rabarbar puści sok. Po tym czasie postaw garnek na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny. Smaż. Nie mieszaj. Jedynie od czasu do czasu potrząsaj garnkiem. Konfitura będzie gotowa gdy rabarbar rozpadnie się na kawałki, a całość zgęstnieje. Zdejmij konfiturę z ognia. Dodaj świeżo zmielone ziarna kolendry i pieprzu. Poczekaj aż ostygnie.

Chałkę pokrój wzdłuż, posmaruj niewielką ilością masła i podpiecz na złoto w piekarniku (200°C). Posmaruj ricottą i nałóż konfiturę.

Wiosenne, leniwe popołudnie. Prosta i pyszna kompozycja słodkiej chałki, delikatnego sera ricotta, kwieciście orzeźwiającego smaku rabarbaru ze Złotym Sezonem. Czy może być coś lepszego? 

Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.

Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).

Do naszego Złotego Sezonu proponujemy także: Tadżin oraz Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego.