
Wielowymiarowość. To słowo świetnie opisuje zarówno piwo w stylu saison jak i zestawienie go z marokańskim tadżinem. Wydobędziesz z niego ziemiste smaki oraz przyprawowe i kwiatowo-owocowe aromaty. A na koniec poczujesz przyjemne kwaskowe ochłodzenie. Czy waloński chłop* byłby zadowolony? Nie wiem. Ja jestem. I to bardzo.
400 g mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
Po ½ łyżeczki cynamonu, papryki ostrej, kminu rzymskiego, mielonej kolendry
Oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g czerwonej soczewicy
90 g suszonych moreli
400 ml bulionu
Szklanka pomidorów z puszki (kawałki)
Kuskus
Skórka otarta z cytryny
Kolendra (liście)
Mięso pokrój na kawałki, skrop niewielką ilością oliwy i wymieszaj z przyprawami. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, morele pokrój na paseczki. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż (do zeszklenia), dodaj czosnek. Smaż. Gdy cebula i czosnek będą gotowe ściągnij je z patelni, rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż mięso (ok. 8 min przewracając w połowie smażenia). Posól i wymieszaj na patelni z przygotowaną wcześniej cebulą. Teraz dorzuć soczewicę, chwilę smaż, dodaj morele. Wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, przykrywając patelnię pokrywką (częściowo ją uchyl). Po tym czasie dodaj pomidory, dopraw je solą i gotuj przez kilka minut (6-8 minut).
Podawaj z kuskusem, wymieszanym z skórką cytrynową. Całość posyp świeżą kolendrą.
Czy rozgrzany marokańskim tadżinem poczułeś to przyjemne ochłodzenie?
* Saison to belgijskie, sezonowe i codzienne piwo z południowej, francuskojęzycznej, rolniczej części kraju (Walonii). Oryginalnie było warzone na koniec sezonu zimnego by starczyło na ciepłe miesiące. To piwo, którego zadaniem było gaszenie pragnienia w upalne letnie miesiące po wytężonej pracy fizycznej na polu, podczas żniw.
Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.
Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).
Do naszego saison proponujemy także: Sezonową chałkę oraz Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego.