Foodpairing – Tadżin

Tadżin

Wielowymiarowość. To słowo świetnie opisuje zarówno piwo w stylu saison jak i zestawienie go z marokańskim tadżinem. Wydobędziesz z niego ziemiste smaki oraz przyprawowe i kwiatowo-owocowe aromaty. A na koniec poczujesz przyjemne kwaskowe ochłodzenie. Czy waloński chłop* byłby zadowolony?  Nie wiem. Ja jestem. I to bardzo. 

400 g mięsa z udek kurczaka

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

Po ½ łyżeczki cynamonu, papryki ostrej, kminu rzymskiego, mielonej kolendry

Oliwa

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g czerwonej soczewicy

90 g suszonych moreli

400 ml bulionu

Szklanka pomidorów z puszki (kawałki)

Kuskus

Skórka otarta z cytryny

Kolendra (liście)

Mięso pokrój na kawałki, skrop niewielką ilością oliwy i wymieszaj z przyprawami. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, morele pokrój na paseczki. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż (do zeszklenia), dodaj czosnek. Smaż. Gdy cebula i czosnek będą gotowe ściągnij je z patelni, rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż mięso (ok. 8 min przewracając w połowie smażenia). Posól i wymieszaj na patelni z przygotowaną wcześniej cebulą. Teraz dorzuć soczewicę, chwilę smaż, dodaj morele. Wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, przykrywając patelnię pokrywką (częściowo ją uchyl). Po tym czasie dodaj pomidory, dopraw je solą i gotuj przez kilka minut (6-8 minut).

Podawaj z kuskusem, wymieszanym z skórką cytrynową. Całość posyp świeżą kolendrą.

Czy rozgrzany marokańskim tadżinem poczułeś to przyjemne ochłodzenie? 

Saison to belgijskie, sezonowe i codzienne piwo z południowej, francuskojęzycznej, rolniczej części kraju (Walonii). Oryginalnie było warzone na koniec sezonu zimnego by starczyło na ciepłe miesiące. To piwo, którego zadaniem było gaszenie pragnienia w upalne letnie miesiące po wytężonej pracy fizycznej na polu, podczas żniw.

Dobór i przygotowanie dań: Ewa Pawlak, kawiarnia Kofi.

Zdjęcie: Katarzyna Ostrowicka (katarzynaostrowickafotografia.wordpress.com).

Do naszego saison proponujemy także: Sezonową chałkę oraz Chipsy z buraka i podpłomyki z dipem z serka koziego.