
Składniki:
Ciasto francuskie, mrożone – jedna rolka
200 g sera pleśniowego camembert
200 g sera mozarella
4 pomidory o aromacie intensywnym jak IPA
½ cebuli
łyżeczka suszonego oregano
50g rukoli lub pęczek bazylii
oliwę z oliwek, sól morska, świeżo mielony, czarny pieprz
Czerwone pesto:
100 g suszonych pomidorów odsącz z zalewy olejowej i zostaw 4 łyżki
½ łyżki oliwy z oliwek
miąższ z jednego, świeżego pomidora
30 g startego sera parmezan lub Grana Padano
30 g orzechów nerkowca lub orzeszków pinii
½ szklanki liści bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
JAK TO SIĘ ROBI:
Pesto – wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub malakserze
Tarta – rozgrzej pieczarę do 210°C, na formie (okrągłej lub prostokątnej) rozłóż ciasto francuskie (wcześniej rozmrożone i pozostawione w lodówce) zaginając do góry brzegi. Obciąż je papierem do pieczenia i ziarnami fasoli, a później wstaw do pieczary na 25 minut. W tym czasie pokrój pomidory i sery na plasterki, a cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Zdejmij obciążenie z ciasta i piecz jeszcze 8 minut. Wyjmij ciasto z pieczary i rozłóż na nim dodatki – rozsmaruj pesto, ułóż plastry sera camembert, mozarelli, plasterki pomidora. Oprósz solą, pieprzem i oregano oraz kropnij oliwą. Cały ten układ wstaw ponownie do gorącej pieczary na około 7 minut, aż ser się roztopi. Na koniec posyp rukolą lub bazylią.
Teraz otwórz butelkę chłodnego Filmowca i delektuj się…
Mmmmmm… pycha!