Foodpairing – Tarta degustatorki

Tarta degustatorki

Składniki:

Ciasto francuskie, mrożone – jedna rolka

200 g sera pleśniowego camembert

200 g sera mozarella

4 pomidory o aromacie intensywnym jak IPA

½ cebuli

łyżeczka suszonego oregano

50g rukoli lub pęczek bazylii

oliwę z oliwek, sól morska, świeżo mielony, czarny pieprz

Czerwone pesto:

100 g suszonych pomidorów odsącz z zalewy olejowej i zostaw 4 łyżki

½ łyżki oliwy z oliwek

miąższ z jednego, świeżego pomidora

30 g startego sera parmezan lub Grana Padano

30 g orzechów nerkowca lub orzeszków pinii

½ szklanki liści bazylii

sól i świeżo mielony pieprz

JAK TO SIĘ ROBI:

Pesto – wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub malakserze

Tarta – rozgrzej pieczarę do 210°C, na formie (okrągłej lub prostokątnej) rozłóż ciasto francuskie (wcześniej rozmrożone i pozostawione w lodówce) zaginając do góry brzegi. Obciąż je papierem do pieczenia i ziarnami fasoli, a później wstaw do pieczary na 25 minut. W tym czasie pokrój pomidory i sery na plasterki, a cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Zdejmij obciążenie z ciasta i piecz jeszcze 8 minut. Wyjmij ciasto z pieczary i rozłóż na nim dodatki – rozsmaruj pesto, ułóż plastry sera camembert, mozarelli, plasterki pomidora. Oprósz solą, pieprzem i oregano oraz kropnij oliwą. Cały ten układ wstaw ponownie do gorącej pieczary na około 7 minut, aż ser się roztopi. Na koniec posyp rukolą lub bazylią.

Teraz otwórz butelkę chłodnego Filmowca i delektuj się…

Mmmmmm… pycha!