
Tarta cytrynowa z mango
Zdarzają się w naszym życiu rzeczy, które zapadają na długo w pamięć. To połączenie tarty i piwa do takich rzeczy należy. To eksplozja smaku i aromatu… Jeśli chcesz poczuć całą moc „cytrusowych” chmieli oraz odnaleźć w Żeglarzu aromat mango, nie będę Cię namawiać, po prostu spróbuj!
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
Nadzienie:
5 jajek
200 ml kremówki
120 g cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Skórka otarta z cytryny
125 ml cytryny
2 dojrzałe mango
Rozetrzyj masło z mąką, aż teksturą będzie przypominać kruszonkę. Dodaj cukier puder, jajko, żółtko i mieszaj ostrzem noża, aby utworzyć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na minimum 30 minut do lodówki.
Natłuść metalową formę do tarty. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto, aż będzie miało odpowiednią wielkość. Wyłóż spód i boki formy, dociskając delikatnie ciasto. Najlepiej jak boki ciasta wystają nieco ponad krawędź. Ciasto wstaw do lodówki, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 °C. Teraz przygotuj ciasto do pieczenia wstępnego. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wsyp na nie nasiona fasoli (w sprzedaży dostępne są specjalne kulki do pieczenia wstępnego, ale jeśli ich nie masz użyj fasoli). Wstaw ciasto do piekarnika na 12 minut, następnie ostrożnie usuń papier wraz z obciążeniem i piecz jeszcze 5 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Teraz czas na nadzienie. Wszystkie składniki (oprócz mango) umieść w jednym naczyniu, zmiksuj. Powstanie rzadka mieszanka. Teraz przelej ją na wstępnie upieczoną tartę (możesz to zrobić przez sito) i ostrożnie wstaw do piekarnika (pamiętaj nadzienie jest płynne!). Piecz przez 30 minut, aż wierzch będzie ścięty. Gdyby tarta za mocno się przypiekała przykryj ją od góry folią aluminiową. Ostudź, ułóż na wierzchu plasterki mango i włóż na kilka godzin do lodówki…
A teraz napełnij kufel Żeglarzem, nałóż sobie porządny kawałek tarty i dołącz do nas;)