Foodpairing – Ceviche z halibuta na puree z batatów

Ceviche z halibuta na puree z batatów

Składniki (porcja na dwie osoby):

  • 300 g fileta z halibuta
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • młody por (spring onion)
  • ząbek czosnku
  • 2 g imbiru
  • dwie limonki
  • dwie łyżeczki aji amarillo
  • pól lub jedna chilli o ulubionej ostrości
  • garść posiekanej kolendry
  • 1/4 owocu awokado
  • dwie łyżki kukurydzy
  • batat (ok. 200 – 300 g)
  • 5 g masła
  • 20 ml śmietany 30%
  • sól

Sposób przygotowania

Filet z halibuta obficie posypujemy solą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Następnie płuczemy rybę pod zimną, bieżącą wodą i bardzo dokładnie odsączamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy grube plastry w poprzek fileta. Wrzucamy do soku z limonki, do którego wcześniej dodajemy cały ząbek czosnku, nieduży kawałek imbiru oraz dwie łyżeczki sosu z papryczek aji amarillo.
W tym samym czasie gotujemy pokrojonego batata we wrzącej wodzie z solą (3% soli). Sprawdzamy wykałaczką lub widelcem czy batat jest ugotowany.
Jeśli jest, to wykładamy batata, dodajemy masło i śmietanę. Całość miksujemy przy pomocy blendera.
Do wymieszanej z sokiem z limonki ryby dodajemy ostrą paprykę (ewentualnie trochę zwykłej papryki), awokado, kukurydzę, cebulę i kolendrę, a wyjmujemy imbir i czosnek.
Na talerz wykładamy „łezkę” z puree, układamy plastry ryby mając na uwadze, by nie były zbyt mokre od soku z limonki. Posypujemy pokrojonym spring onion.

Smacznego!

Przepis przygotował Maciej Jaworski.

Polecamy do piwa Biegacz.