Foodpairing – sałatka z gruszką, mango i prażonym słonecznikiem

Sałatka z gruszką, mango i prażonym słonecznikiem

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • gruszka pokrojona w cienkie paski
  • mango pokrojone w paski
  • połowa owocu dojrzałego mango
  • paski z połowy marchwi – wykonane nożem do obierania marchwi
  • ser kozi, twardy, pokrojony w paski
  • łuskany słonecznik (2 łyżki)

Sos:

  • oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • ocet balsamiczny (łyżka) lub sok z cytryny (łyżka)
  • musztarda (płaska łyżeczka)
  • miód (płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania – sos:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej w shakerze.

Sposób przygotowania – sałatka:

Do miski włóż sałaty i zmieszaj je z paskami marchwi i sera. Na wierzchu ułóż paski gruszki i mango. Całość polej sosem i posyp uprażonym na patelni słonecznikiem. Delektuj się lekkim daniem popijając bezalkoholową Łuczniczką.