
Składniki:
- 16 kurzych pałek, czyli podudzia kurzego
- 3 łyżki oliwy
- 3 pomarańcze, skórka i sok z jednej pomarańczy oraz cytryna i limonka w plastrach
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- kilka gałązek oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- pieprz mielony
- sól
Sposób przygotowania:
Wymyj i osusz kurze udka (lub podudzia). Ostrym nożem natnij płytko mięso w kilku miejscach. Wrzuć mięso do rękawa do pieczenia lub zamykanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne). Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, czosnek, oregano i dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Nie zapomnij o oliwie. Wszystko dobrze wymieszaj i marynuj przez około pół godziny.
Po marynowaniu posól udka i wyłóż na blachę do pieczenia. Dołóż cytrusy w plastrach. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Dobrze jest podać udka z pieczonymi w ziołach ziemniakami i znakomitym Kajakarzem.