Foodpairing – gulasz z boczniaków

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 250 g cukinii
  • 120 g białej ciecierzycy (z puszki)
  • 120 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • średnia cebula
  • średnia czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g kaszy pęczak
  • 20 g płatków drożdżowych
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
  • ćwierć łyżeczki chili (mielonego)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • pół łyżeczki oregano (suszonego)

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę.

Warzywa umyć i obrać (z papryki usunąć gniazdo), a następnie pokroić na kawałki. Fasolę i ciecierzycę odcedzić. Boczniaki pokroić w paski o grubości ok. 1 cm.

Do garnka wrzucamy cebulę, polewany olejem, mieszamy. Do tego dodajemy boczniaki, wodę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy 30 minut mieszając co jakiś czas.

Po tym czasie dodajemy do garnka cukinię, paprykę, ciecierzycę, fasolę i płatki drożdżowe i gotujemy całość kolejne 20 minut, mieszamy.

Podawać z kaszą.

I to wszystko 🙂

Do potrawy polecamy piwo Strzelec.