Składniki:
- 250 g boczniaków
- 250 g cukinii
- 120 g białej ciecierzycy (z puszki)
- 120 g czerwonej fasoli (z puszki)
- średnia cebula
- średnia czerwona papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 szklanki wody
- 200 g kaszy pęczak
- 20 g płatków drożdżowych
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
- ćwierć łyżeczki chili (mielonego)
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
- pół łyżeczki oregano (suszonego)
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę.
Warzywa umyć i obrać (z papryki usunąć gniazdo), a następnie pokroić na kawałki. Fasolę i ciecierzycę odcedzić. Boczniaki pokroić w paski o grubości ok. 1 cm.
Do garnka wrzucamy cebulę, polewany olejem, mieszamy. Do tego dodajemy boczniaki, wodę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy 30 minut mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie dodajemy do garnka cukinię, paprykę, ciecierzycę, fasolę i płatki drożdżowe i gotujemy całość kolejne 20 minut, mieszamy.
Podawać z kaszą.
I to wszystko 🙂
Do potrawy polecamy piwo Strzelec.