Foodpairing – stir fry z makaronem ryżowym

Stir fry z makaronem ryżowym

Technika przygotowania dań stir fry (mieszaj i smaż) polega na szybkim podsmażaniu i jednoczesnym mieszaniu składników. Tradycyjnie do przygotowania potraw tego typu wykorzystuje się wok.

Składniki:
na 2 PORCJE, PO 459 KCAL.

  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 250 g filetu z kurczaka
  • sól i biały pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 2 łyżki (30 ml) octu ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 250 g cukinii
  • 150 g marchewki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie 2 łyżki sezamu lub orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź na sitku, przelej wodą.
Dla zwolenników mięsa: filet z kurczaka oczyść z błonek i żyłek. Pokrój w ok. 1,5 cm kostkę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj z mąką kukurydzianą.
Dla przeciwników mięsa w daniach – pomiń powyższy krok.
Obierz i zetrzyj (lub drobno posiekaj) imbir oraz czosnek. Dymkę (białą część) drobno posiekaj.
Do kubeczka wlej ocet ryżowy, dodaj 2 łyżki wody i cukier, wymieszaj i odstaw.
Cukinię pokrój na plasterki a następnie na ćwiartki, marchewkę obierz i pokrój w słupki.
W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej, włóż imbir, czosnek oraz dymkę i smaż mieszając przez minutę. Jak nie masz nic na przeciw, włóż kurczaka i obsmaż na większym ogniu przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukinię i marchewkę, dopraw białym pieprzem i smaż na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej ocet z wodą i cukrem, zagotuj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Przesuń składniki na bok patelni, w wolne miejsce włóż ugotowany makaron (gdyby się posklejał, można go wcześniej przelać na sitku gorącą wodą). Chwilę podsmaż, na koniec wymieszaj wszystko na patelni. Posyp posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie zrumienionym sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

SMACZNEGO!

Do dania polecamy piwo Degustator.

Przepis wg. Zdrowa Domowa Kuchnia.