
Technika przygotowania dań stir fry (mieszaj i smaż) polega na szybkim podsmażaniu i jednoczesnym mieszaniu składników. Tradycyjnie do przygotowania potraw tego typu wykorzystuje się wok.
Składniki:
na 2 PORCJE, PO 459 KCAL.
- 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 250 g filetu z kurczaka
- sól i biały pieprz
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- 2 łyżki (30 ml) octu ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 250 g cukinii
- 150 g marchewki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie 2 łyżki sezamu lub orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź na sitku, przelej wodą.
Dla zwolenników mięsa: filet z kurczaka oczyść z błonek i żyłek. Pokrój w ok. 1,5 cm kostkę. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj z mąką kukurydzianą.
Dla przeciwników mięsa w daniach – pomiń powyższy krok.
Obierz i zetrzyj (lub drobno posiekaj) imbir oraz czosnek. Dymkę (białą część) drobno posiekaj.
Do kubeczka wlej ocet ryżowy, dodaj 2 łyżki wody i cukier, wymieszaj i odstaw.
Cukinię pokrój na plasterki a następnie na ćwiartki, marchewkę obierz i pokrój w słupki.
W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej, włóż imbir, czosnek oraz dymkę i smaż mieszając przez minutę. Jak nie masz nic na przeciw, włóż kurczaka i obsmaż na większym ogniu przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukinię i marchewkę, dopraw białym pieprzem i smaż na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej ocet z wodą i cukrem, zagotuj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Przesuń składniki na bok patelni, w wolne miejsce włóż ugotowany makaron (gdyby się posklejał, można go wcześniej przelać na sitku gorącą wodą). Chwilę podsmaż, na koniec wymieszaj wszystko na patelni. Posyp posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie zrumienionym sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO!
Do dania polecamy piwo Degustator.
Przepis wg. Zdrowa Domowa Kuchnia.