
Składniki:
Bułka do burgera 5 szt.
Sos spice mango maya według uznania
Piklowana biała rzepa 60 g
Panierowane krewetki 4 szt.
Kanpyo 45 g
Kolendra według uznania
Przygotowanie:
Przepis na 5 bułek.
Składniki: 400 g mąki, 30 g cukru, łyżeczka soli, łyżeczka drożdży, 130 ml mleka, 80 ml wody, 25 g masła, jajko, sezam.
Zaczynamy od podgrzania mleka do 30 st. C, następnie dodajemy składniki według receptury: cukier, mąka, drożdże, woda, jajko (bez żółtka), sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy bułki (5 szt.) i czekamy aż podwoją swoją objętość. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (opcjonalnie). Wypiekamy przez ok. 15 w 180 st. C.
Przepis na sos.
Składniki: spice mango maya (sriracha), pulpa mango, majonez.
Mieszamy spice mango maya, pulpę mango i majonez (wg wymaganej pikantności).
Przepis na piklowaną rzepę.
Składniki: biała rzepa, jedna część octu, dwie części cukru, trzy części wody, skórka z otartej cytryny.
Wrzucamy wszystkie składniki oprócz rzepy – do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawić. Wystudzić. Białą rzepę kroimy w julien (długie, cienkie słupki) i zalewamy letnią zalewą.
Przepis na panierowane krewetki.
Składniki: 4 krewetki, tempura, panko.
Krewetki oczyszczamy, moczymy w tempurze i panierujemy w panko. Smażymy.
Burger.
Bułki kroimy na pół, podpiekamy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 190 st. C. Smarujemy sosem z obu stron, a pomiędzy części bułki wkładamy rzepę, kanpyo (marynowaną tykwę), kolendrę, usmażone krewetki i zamykamy burgera.
Przepis dzięki uprzejmości restauracji Do Środka z Poznania.
Zespół Do Środka życzy smacznego przy polecanym do tej potrawy piwie Rzeźbiarz.