Foodpairing – Burger z krewetkami w panko, piklowaną rzepą, kanpyo, kolendrą i spice mango mayo.

Burger z krewetkami w panko, piklowaną rzepą, kanpyo, kolendrą i spice mango mayo

Składniki:

Bułka do burgera 5 szt.

Sos spice mango maya według uznania

Piklowana biała rzepa 60 g

Panierowane krewetki 4 szt.

Kanpyo 45 g

Kolendra według uznania

Przygotowanie:

Przepis na 5 bułek.

Składniki: 400 g mąki, 30 g cukru, łyżeczka soli, łyżeczka drożdży, 130 ml mleka, 80 ml wody, 25 g masła, jajko, sezam.

Zaczynamy od podgrzania mleka do 30 st. C, następnie dodajemy składniki według receptury: cukier, mąka, drożdże, woda, jajko (bez żółtka), sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy bułki (5 szt.) i czekamy aż podwoją swoją objętość. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (opcjonalnie). Wypiekamy przez ok. 15 w 180 st. C.

Przepis na sos.

Składniki: spice mango maya (sriracha), pulpa mango, majonez.

Mieszamy spice mango maya, pulpę mango i majonez (wg wymaganej pikantności).

Przepis na piklowaną rzepę.

Składniki: biała rzepa, jedna część octu, dwie części cukru, trzy części wody, skórka z otartej cytryny.

Wrzucamy wszystkie składniki oprócz rzepy – do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawić. Wystudzić. Białą rzepę kroimy w julien (długie, cienkie słupki) i zalewamy letnią zalewą.

Przepis na panierowane krewetki.

Składniki: 4 krewetki, tempura, panko.

Krewetki oczyszczamy, moczymy w tempurze i panierujemy w panko. Smażymy.

Burger.

Bułki kroimy na pół, podpiekamy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 190 st. C. Smarujemy sosem z obu stron, a pomiędzy części bułki wkładamy rzepę, kanpyo (marynowaną tykwę), kolendrę, usmażone krewetki i zamykamy burgera.

Przepis dzięki uprzejmości restauracji Do Środka z Poznania.

Zespół Do Środka życzy smacznego przy polecanym do tej potrawy piwie Rzeźbiarz.