Szaszłyk z indyka z sałatką owocową

Szaszłyk.

Składniki:

  • filet z indyka – ok. 400 g
  • puszka konserwowej kukurydzy
  • 100 ml oliwy
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pokroić fileta z indyka w paski (ok. 2 cm), skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dodać miód, mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

Po wyjęciu z lodówki mięso nabić na szpikulce do grillowania. Rozgrzać patelnię grillową lub wykorzystać grill. Niezbyt intensywnie smażyć lub grillować mięso (w przeciwnym razie miód skarmelizuje i może przywierać). Mięso powinno być dobrze przypieczone, ale dość miękkie, marynata będzie lekko brązowa.

Sałatka.

Składniki:

  • kilkanaście poszarpanych liści z zielonej sałaty
  • kilka pomidorków sałatkowych
  • melon
  • mozarella w kulkach
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Składniki pokroić na kawałki. Wymieszać. Dodać jogurt i oliwę, doprawić pieprzem i solą.