Szaszłyk.
Składniki:
- filet z indyka – ok. 400 g
- puszka konserwowej kukurydzy
- 100 ml oliwy
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pokroić fileta z indyka w paski (ok. 2 cm), skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dodać miód, mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki mięso nabić na szpikulce do grillowania. Rozgrzać patelnię grillową lub wykorzystać grill. Niezbyt intensywnie smażyć lub grillować mięso (w przeciwnym razie miód skarmelizuje i może przywierać). Mięso powinno być dobrze przypieczone, ale dość miękkie, marynata będzie lekko brązowa.
Sałatka.
Składniki:
- kilkanaście poszarpanych liści z zielonej sałaty
- kilka pomidorków sałatkowych
- melon
- mozarella w kulkach
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Składniki pokroić na kawałki. Wymieszać. Dodać jogurt i oliwę, doprawić pieprzem i solą.